ClustrMaps

The roadrunner is back as never before! See also: My homepage or my very obsolete site
If by any means entries in my blog are considered to be harmful or damaging, please let me know (add comment) or just mail me. In this (unhopely) case I will remove or change the contents.

Tuesday, February 12, 2008

Die Zweden toch!

Zweden is eindelijk web-enabled.
Het is immers www en niet vvv.

Zie: http://www.depers.nl/algemeen/?ID=160618

In Zweden is het afgelopen jaar iets bijzonders gebeurd: er is een letter toegevoegd aan het alfabet. Nederlanders zullen vreemd opkijken als ze horen om welke letter het gaat, want het is de voor ons zo normale w. Ze noemen hem in Zweden overigens, letterlijk vertaald, de dubbele v, wat een beetje lijkt op het Engels dat spreekt van double-u.

Waarom stond de w nog niet in het Zweedse alfabet? Dat heeft ermee te maken dat de Zweden de letter v net zo uitspreken als de letter w. In oorspronkelijk Zweedse woorden wordt die w-klank altijd geschreven als een v. De w komt eigenlijk alleen maar voor in namen; een bekende is bijvoorbeeld Raoul Wallenberg. Maar het Zweeds wordt net als het Nederlands beïnvloed door het Engels en dat levert een groot aantal leenwoorden op, zoals watt, wc, weekend, whisky en workout. Die worden ook in het Zweeds met een w geschreven. Tot voor kort werden die Engelse leenwoorden echter in woordenboeken onder de v geplaatst. Daaraan is nu een einde gekomen. De Zweedse Academie, die niet alleen de Nobelprijs uitreikt, maar ook het Zweedse groene boekje opstelt en daarmee dus de spelling bepaalt, heeft besloten van de w nu toch eindelijk een zelfstandige letter te maken. Met de komst van internet, dat veel leenwoorden opleverde die beginnen met web-, is het aantal woorden dat begint met een w zo gestegen dat men dit een logische stap heeft gevonden.

No comments:

Blog Archive